Select Page

Hiperbarična Komora

Otkrijte Blagodeti Duboke Oksigenacije

Hiperbarična komora, ili HBOT (hiperbarična oksigenacija), predstavlja inovativan pristup poboljšanju zdravlja i ubrzavanju procesa oporavka.

Šta je Hiperbarična Komora?

Hiperbarična komora je prostor u kojem pacijent udiše čist kiseonik pod povišenim pritiskom. Ovaj tretman ima brojne prednosti za oporavak od različitih zdravstvenih stanja. Od povreda i upala do neuroloških problema, HBOT se koristi kao podrška tradicionalnim metodama lečenja.

Blagodeti Hiperbarične Komore

Brži Oporavak:

HBOT povećava unos kiseonika u telo, ubrzavajući regeneraciju ćelija i oporavak od povreda.

Smanjenje Upala:

Povišeni nivo kiseonika pomaže u smanjenju inflamacije i ublažavanju simptoma upalnih stanja.

Poboljšanje Sportskih Performansi:

Sportisti često koriste hiperbaričnu komoru kako bi ubrzali regeneraciju nakon treninga i povreda.

Tretman Neuroloških Stanja:

HBOT se takođe koristi za podršku tretmanu neuroloških bolesti poput moždanog udara i multiple skleroze.

Za koja stanja se može primeniti tretman u hiperbaričnoj komori?

Hiperbarična terapija kiseonikom može lečiti različite bolesti, povrede i druga stanja:

 • Vazdušne ili gasne mehuriće u krvnim sudovima (vazdušni ili gasni embolizam)
 • Dekompresionu bolest
 • Opekotine
 • Trovanje ugljen-monoksidom
 • Gangrenu izazvanu bakterijom Clostridium (gasna gangrena)
 • Gubitak sluha
 • Posekotine i ispucalu kožu
 • Gubitak vida
 • Povrede od zračenja
 • Tešku anemiju
 • Teške infekcije kostiju i kože
 • Povrede od udaraca ili pritiska na deo tela

Da li je hiperbarični kiseonik zdrav?

Da, hiperbarični kiseonik je zdrav. To je čist kiseonik koji pomaže vašem imunološkom sistemu da se bori protiv bakterija i generiše matične ćelije. Matične ćelije su posebne ćelije u vašem telu koje pomažu stvaranju drugih važnih tipova ćelija, uključujući krvne ćelije, ćelije mozga i mišićne ćelije.

Kako funkcioniše Hiperbarična komora?

Hiperbarična komora ima ključnu ulogu u podsticanju zarastanja rana putem povećanja unosa kiseonika u tkiva koja imaju deficit ovog vitalnog elementa. Oštećenja krvnih sudova uzrokovana ranama izazivaju oslobađanje tečnosti koja se infiltrira u tkiva, uzrokujući oticanje. Ovo oticanje rezultira nedostatkom kiseonika za oštećene stanice, što dalje dovodi do propadanja tkiva. Hiperbarična komora deluje tako što smanjuje oticanje i istovremeno zasićuje tkiva kiseonikom. Povećani pritisak u komori doprinosi povećanju količine kiseonika u krvi. Svrha hiperbarične komore je prekinuti začarani krug oticanja, nedostatka kiseonika i propadanja tkiva.

Osim toga, hiperbarična komora sprečava “reperfuzijsku ozledu”, teška oštećenja tkiva koja nastaju kada se snabdevanje krvlju obnovi nakon razdoblja nedostatka kiseonika. U situacijama poput ozleda prignječenja, prekid protoka krvi pokreće lanac događaja unutar oštećenih stanica, što dovodi do otpuštanja štetnih radikala kiseonika. Ti molekuli nanose nepopravljivu štetu tkivima, uzrokujući stezanje krvnih sudova i zaustavljanje protoka krvi. Hiperbarična komora podstiče telo da identifikuje i uništi problematične molekule, omogućavajući nastavak procesa ozdravljenja.

kako-funkcionise-hiperbaricna-komora

Dodatno, hiperbarična komora pruža podršku ojačavanju imunološkog sistema i suzbijanju štetnih bakterija. Terapija u hiperbaričnoj komori može deaktivirati toksine određenih bakterija i povećati koncentraciju kiseonika u tkivima, čime se poboljšava otpornost na infekcije. Takođe, podstiče sposobnost belih krvnih zrnaca da detektuju i eliminišu invazije.

Konačno, hiperbarična komora podstiče nastanak novog kolagena i novih stanica kože putem podsticanja rasta novih krvnih sudova. Ova terapija, takođe, podstiče stanice da proizvode određene materije, uključujući vaskularni endotelni faktor rasta, koji privlači i podstiče endotelne stanice nužne za proces zarastanja.

Šta očekivati tokom vašeg tretmana

Kako počinje terapija u hiperbaričnoj komori?

Tokom početka tretmana, čućete šuštanje kako se pritisak u komori povećava. Moguće je osetiti privremeni porast temperature tokom ovog procesa. Tehničar će prilagoditi brzinu promene pritiska prema vašoj toleranciji i voditi vas kroz ublažavanje pritiska u ušima. Faza povećanja pritiska obično traje oko 10-15 minuta, zavisno od toga koliko se efikasno oslobađate pritiska u ušima.

Kada se dostigne propisan pritisak u komori, osećaj pritiska u ušima će nestati. Trebalo bi da se osećate potpuno normalno u tom trenutku. Možete gledati televiziju, slušati muziku, spavati ili jednostavno odmarati se tokom preostalog dela tretmana. Očekujte da će tretmani obično trajati oko dva (2) sata.

Na kraju tretmana, pritisak će postepeno opadati tokom perioda od 10-15 minuta. Tokom ove dekompresije, doživećete pucketanje u ušima kao rezultat smanjenja pritiska. Ovo pucketanje je normalno prilagođavanje pritiska unutar vaših ušiju.

Sta se dešava nakon hiperbarične terapije?

Vaš terapijski tim će vas proveriti nakon sesije. Član tima može pogledati u vaše uši i izmeriti vaš krvni pritisak i puls. Ako imate dijabetes, proverava se nivo šećera u krvi. Kada tim odluči da ste spremni, možete se obući i otići.

Mogli biste se osećati pomalo umorno ili gladno nakon tretmana.

Da li je hiperbarična terapija kiseonikom bezbedna za sve?

Terapija hiperbaričnim kiseonikom (THK) nije sigurna za svakoga. Terapija hiperbaričnim kiseonikom nije preporučljiva kod sledećih stanja:

Kolabirano plućno krilo (Pneumotoraks): Osobe s kolabiranim plućnim krilom trebalo bi da izbegavaju hiperbaričnu oksigenoterapiju, jer za njih može biti opasna.

Bolesti pluća: Osobe s određenim bolestima pluća, uključujući hroničnu opstruktivnu bolest pluća (HOBP), cističnu fibrozu i emfizem, imaju povećan rizik od kolapsa pluća i ne bi trebalo da se podvrgavaju hiperbaričnoj oksigenoterapiji.

Groznica ili prehlada: Prisustvo groznice ili prehlade predstavlja kontraindikaciju za hiperbaričnu oksigenoterapiju, jer može izazvati rizike tokom terapije.

Nedavna povreda ili operacija uha: Osobe koje su nedavno imale povredu uha ili operaciju uha trebalo bi da izbegavaju hiperbaričnu oksigenoterapiju.

Klaustrofobija: Osobe koje imaju klaustrofobiju ili strah od malih zatvorenih prostora, možda neće podneti boravak u komori pod pritiskom koja se koristi u hiperbaričnoj oksigenoterapiji, što čini terapiju neprikladnom za njih.

***Važno je da se pojedinci konsultuju sa zdravstvenim stručnjakom pre nego što razmotre hiperbaričnu oksigenoterapiju kako bi se osigurala sigurnost u skladu s njihovim specifičnim zdravstvenim stanjem i medicinskom istorijom.

Pokrenite svoje putovanje ka zdravlju sada.