Select Page

Glutation

Šta je glutation?

Glutation, prirodni tripeptid koji nastaje u svakoj ćeliji ljudskog organizma, deluje kao najjači antioksidans, pružajući zaštitu na ćelijskom nivou drugim antioksidansima. Ovaj efikasan detoksikator jača imuni sistem, smanjuje inflamaciju i predstavlja izuzetnu zaštitu od oksidativnog stresa. Sa svojim ključnim ulogama u onkologiji, anti-age medicini, sportskoj medicini i lečenju različitih oboljenja, uključujući kardiovaskularne, neurološke i endokrine probleme, glutation postaje nezamenljiv. Sastavljen od aminokiselina cisteina, glicina i glutamina, glutation obavlja važne fiziološke funkcije, uključujući održavanje SH grupe u redukovanom stanju i vezivanje različitih štetnih materija, poput slobodnih radikala, toksina i teških metala. Osim prirodnog smanjenja, nivo glutationa u telu opada već od 20. godine života, pod uticajem faktora poput neodgovarajuće ishrane, toksina, lekova, stresa, traume, infekcija, zračenja i zagađenja životne sredine.

Kako povećati nivo glutationa?

Intravenska terapija glutationom često predstavlja efikasniju opciju u odnosu na oralne suplemente, koji gube delotvornost usled razgradnje u želucu i crevima.

Dodatno, važno je usmeriti ishranu ka namirnicama bogatim prekursorima glutationa, poput avokada, spanaća, belog luka i brokolija. Takođe, dodavanje suplemenata koji sadrže esencijalne aminokiseline za sintezu glutationa, kao što su cistein, glicin i glutamin, može biti korisno. Redovna fizička aktivnost i vežbanje takođe mogu podstaći proizvodnju glutationa. Održavanje zdravog načina života, uz izbegavanje stresa i minimalizaciju izloženosti toksinima, dodatno podržava optimalan nivo glutationa u organizmu.

Oporavak od hemoterapije uz pomoć glutationa

Proces oporavka od hemoterapije uz pomoć glutationa obuhvata različite aspekte:

Hemoterapija, koja se primenjuje za lečenje zloćudnih tumora, koristi hemijske supstance, poput citostatika i antitumorskih lekova, kako bi kontrolisala rast tumorskih ćelija. Ovaj tretman direktno utiče na ćelije tumora širom organizma, ali donosi sa sobom niz neželjenih efekata. Oporavak od hemoterapije može biti dug i problematičan, sa neželjenim dejstvima koja se mogu osećati mesecima ili čak duže. Oštećenja organa poput reproduktivnih organa, sluha, bubrega i pluća, nisu retka posledica ovog tretmana.

U cilju ublažavanja nuspojava hemoterapije, glutation preparat igra ključnu ulogu. Njegove osobine, poput detoksikacije od teških metala i jačanja imuniteta, doprinose bržem oporavku organizma. Glutation, koji značajno smanjuje neželjena dejstva hemoterapije, može pomoći i u smanjenju nuspojava poput mučnine, povraćanja i umora, smanjujući upale u želucu i crevima, što može poboljšati probavu i smanjiti mučninu. Osim toga, glutation ima antioksidativna svojstva koja pomažu u smanjenju umora i poboljšanju raspoloženja nakon tretmana, čineći oporavak kraćim i manje teškim, čime pruža podršku organizmu u borbi sa bolešću.

Estetsko ulepšavanje lica i Anti-Age

Glutation je postao ključan u estetici, posebno u domenu estetskog ulepšavanja lica i drugih delova tela. Trend estetskog unapređenja lica, kako kod nas tako i globalno, dugo je prisutan u svetu estetike. Lice, kao najuočljiviji deo tela, podložno je različitim tretmanima zbog pojave različitih anomalija poput bora, pora, pega i fleka na koži. Proces starenja dodatno utiče na pojavu bora na čelu, oko očiju i na vratu, dok toksini i slobodni radikali oštećuju ćelije, ubrzavajući starenje. S obzirom na opadanje nivoa glutationa sa starenjem, organizam se suočava s povećanim nivoom slobodnih radikala i oksidativnog stresa. Glutation, kao snažan antioksidans, može reverzibilno uticati na proces starenja eliminacijom toksina i smanjenjem inflamacije. Najčešće se koristi direktnim ubrizgavanjem u kožu lica. Glutation se može primeniti kao tretman za akne, budući da ove nepravilnosti na koži nastaju kada se pore zapuše i postanu upaljene. Glutation doprinosi smanjenju upale i očuvanju čiste kože.

Zbog svega navedenog glutation preparat se ne koristi samo u estetske svrhe, već i globalno za podmlađivanje organizma.

Pokrenite svoje putovanje ka zdravlju sada.